Motion till riksdagen
2017/18:641
av Penilla Gunther (KD)

En myndighet för alla transportslag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att samordna statliga verksamheter på trafikområdet genom att utreda sammanslagning av myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trafikverket bildades 2010 och dess uppdrag är att ansvara för den långsiktiga infrastrukturplaneringen för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart samt för byggande och drift av statliga vägar och järnvägar. Trafikverket ansvarar även för genomförande av kunskapsprov och körprov för körkort och taxiförarlegitimation och kunskapsprov för yrkeskunnande för trafiktillstånd och yrkesförarkompetens. Trafikverket arbetar för en grundläggande tillgänglighet i den interregionala kollektiva persontrafiken genom bland annat upphandling av trafik.

Men det finns fler myndigheter inom trafikområdet:

Samt VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, som är ett oberoende forskningsinstitut vars uppgift är att bedriva samhällsmotiverad tillämpad forskning och utredning kring infrastruktur, trafik och transporter.

Det är dags att ta ett helhetsgrepp om den totala transportinfrastrukturen och utreda möjligheten att slå samman Luftfartsverket och Sjöfartsverket med Trafikverket. Säkerhetsfrågorna blir mer och mer aktuella, både fysiskt i trafikplaneringen och i den digitala infrastrukturen, och inte minst miljö och hållbar tillväxt måste finnas med som viktiga perspektiv i transportens värdekedja.

 

 

Penilla Gunther (KD)