Motion till riksdagen
2017/18:638
av Penilla Gunther (KD)

Mera biobränsle till flyget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten för statliga verksamheter att genom avtal eller upphandling av tjänster bidra till utvecklingen av flygbiobränsle i Norden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag produceras bioflygbränsle bara i Finland och i Kalifornien. Det gör produktionen för liten och kostnaderna för höga, men efterfrågan finns, och det finns goda förutsättningar att starta bioflygbränsleproduktion också i Sverige.

Forskningsprojektet LignoJet som finansierats av Vinnova, Valmet, Karlstad Flygplats, RISE och Fibria (Brasiliens största massaproducent) har visat hur skogsråvara kan användas till biobränsle. Ligninoljan är en utmärkt grund till biobränsle genom att den är flytande, stabil och inblandningsbar med andra oljor. Mer forskning behövs för mera storskalig produktion, men i Sverige finns det förvisso gott om skogsråvara att ta tillvara för detta ändamål.

Biobränsle kan produceras från olika typer av biomassa, exempelvis från alger, oljeväxter och palmolja, men även genom förgasning av skogsavfall och hushållsavfall. Ska flygplanen kunna tankas med bioflygbränsle, krävs att produktionen ökar över hela världen.

Idag tankas plan med bioflygbränsle på svenska flygplatser. Ett lovvärt initiativ för att öka detta står den ekonomiska föreningen Fly Green Fund för. De jobbar med att erbjuda företag, offentliga verksamheter och privatpersoner möjligheten att reducera sina klimatavtryck genom att köpa in biojetbränsle för de medel som kommer in och att stötta initiativ som bidrar till tillverkning av bioflygbränsle i Norden.

För de företag eller offentliga verksamheter där många personer reser inrikes eller utrikes bör det vara viktigt att kunna flyga så miljövänligt som möjligt. Att ingå avtal eller upphandla tjänsten hos Fly Green Fund är ett viktigt och enkelt sätt att bidra till utvecklingen av både mera användning och produktion av bioflygbränsle.

Flygbränsle är dyrt – men att stötta en hållbar utveckling på området där bioflygbränsle kan utvecklas och produceras i Norden ger i längden ökade volymer och därmed lägre priser. Att statliga verksamheter skulle gå före i detta arbete och upphandla tjänster av Fly Green Fund borde vara en självklarhet som skulle ge effekt även på den privata sektorn.

 

 

Penilla Gunther (KD)