Motion till riksdagen
2017/18:637
av Penilla Gunther (KD)

Skattefrihet för miljövänliga elektriska bilvärmesystem i förmånsbilar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten att införa skattefrihet för miljöförbättrande utrustning i förmånsbilar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges största kommuner har idag problem med att klara EU:s gränsvärden för luftkvalitet. Att bilkörningen är en del av problemet är väl känt. Mindre känt är att även kallstarter och bilkörning med kall motor är en starkt bidragande orsak till dessa miljöproblem.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, visar att 73 procent av de årliga kolmonoxidutsläppen från personbilstrafiken (CO), 69 procent av utsläppen av kolväten (HC), 15 procent av utsläpp av partiklar (PM) och 7 procent av kväveoxidutsläppen (NOx) beror på just kallstarter. Kallstarter står också för hela 7 procent av utsläppen av koldioxid (på grund av större bränsleåtgång innan motorn uppnått arbetstemperatur).

Vårt kalla klimat och det faktum att många bilar inte står i uppvärmda garage gör att det varje år genomförs miljontals kallstarter i Sverige. Ett forskarteam vid Berkeley University och MIT i USA, har visat att en modern bil kan släppa ut lika mycket skadliga ämnen under 30 sekunder efter en kallstart som den gör under 30 mils körning med varm motor.

Det effektivaste och mest miljövänliga sättet att minska utsläppen från kallstarter är att förvärma motorn med ett elektriskt bilvärmesystem, t.ex. motorvärmare. Det finns flera oberoende undersökningar som visar vilka utsläppsminskningar som kan uppnås genom användandet av elektriska bil- och motorvärmare. Bland annat har VTI genomfört en serie av tester på moderna diesel- och bensinbilar. Testerna visar att kallstartsutsläpp av hälsofarliga kolväten och kolmonoxid i princip helt elimineras och utsläppen av kväveoxider reduceras dramatiskt om man använder ett elektriskt bilvärmesystem. 

I Sverige finns det idag 250 000 tjänstebilar och de står för en allt större andel av nybilsförsäljningen. Att installera ett elektriskt bilvärmesystem innebär att förmånsvärdet ökar och att användaren av tjänstebilen därmed bestraffas för att bilen blir mer miljövänlig.

Det finns ett antal undantag för extrautrustning som inte höjer förmånsvärdet. Bland annat kommunikationsutrustning, handsfree, elektriska körjournaler och sedan 2011 alkolås.

Skälet till att alkolås har skattefrihet är att ett stort antal personer varje år dör eller skadas i alkoholrelaterade trafikolyckor. Ett steg för att minska antalet alkoholpåverkade förare på vägarna är att förse fler fordon med alkolås. Att införa skattefrihet var ett sätt att inte bestraffa de företag som installerade alkolås i sina tjänstebilar.

På samma sätt skulle skattefrihet för elektriska bilvärmesystem bidra till att antalet kallstarter blev färre, vilket skulle vara gynnsamt för luftkvaliteten och även minska bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Fler och fler kommer bland annat att köpa elbilar framöver, men innan det är verklighet med en fossilfri fordonsflotta är minskande av utsläpp från kallstarter ett bra steg på vägen. Att pröva skattefrihet för miljöförbättrande utrustning i förmånsbilar bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Penilla Gunther (KD)