Motion till riksdagen
2017/18:619
av Catharina Bråkenhielm (S)

Rätt till utlands-ROT


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ROT-avdraget bör ses över med intentionen att avskaffa möjligheterna till ROT-avdrag för fastigheter som inte ligger i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För ett antal år sedan infördes möjligheten att göra avdrag alternativt få bidrag för reparationer och underhåll i egna fastigheter: då med 50 % av arbetskostnaden nu med 30 %. Detta tillkom i första hand som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd för att stimulera till fler arbetstillfällen inom byggsektorn. Avdraget har i stort sett permanentats. Förutom att köparen måste äga fastigheten, måste han eller hon använda den som bostad.

Med bostad avses enligt Skatteverket utrymme som köparen använder och äger helt eller till väsentlig del för boende inom EES-området. Det vill säga man får göra avdrag även för sin fastighet som ligger utomlands. Detta är enligt mig inte förenligt med intentionerna att skapa arbetstillfällen och gynna byggindustrin inom vårt land. Det är skattepengar som direkt försvinner ut ur landet och som hamnar hos de mest välbeställda.

 

Catharina Bråkenhielm (S)