Motion till riksdagen
2017/18:582
av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (S)

Beskattning av person med långvarig sjukdom


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skattesystemet bör reformeras så att människor med långvarig sjukdom inte längre beskattas högre än de som har inkomst av arbete, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Att regeringen har beslutat att sänka pensionärsskatten är mycket positivt. Att beskatta pension, som utgör en intjänad inkomst, högre än arbetstagares inkomster är både orättvist och omoraliskt. Men det finns en grupp till som bör omfattas en sådan här skattereform. De människor som har drabbats av en allvarlig, ofta obotlig sjukdom, exempelvis Parkinson eller MS, och därför har det vi tidigare kallade för förtidspension, bör givetvis också omfattas av skattereformen.

Fram till 2006 fanns det en kolumn i skattetabellen. Efter den borgerliga regeringens år vid makten finns det nu sex. Detta innebär exempelvis att den som drabbas av långvarig sjukdom och har en förtidspension på 14 300 kronor i månaden med det nuvarande systemet betalar drygt 14 400 kronor mer i skatt per år jämfört med dem som har samma inkomst av arbete. Detta är djupt orättvist och verkligen inte skatt efter bärkraft.

Skattesystemet bör reformeras så att detta orättvisa och omoraliska system försvinner.

 

Ann-Christin Ahlberg (S)

 

Maria Andersson Willner (S)

Petter Löberg (S)

Phia Andersson (S)