Motion till riksdagen
2017/18:57
av Lars-Axel Nordell (KD)

Enhetlig kulturmoms


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av mervärdesskattesatserna på kulturområdet i syfte att nå en enhetlig kulturmoms och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I vårt land gynnas kulturen genom att staten tar in en lägre moms på mycket av det som räknas som kultur. Därmed omfattar kulturmomsen på 6 procent tryckta böcker, tryckta tidningar och tidskrifter, broschyrer, häften, foldrar, musiknoter, kartor, konserter, teaterbiljetter och biografbiljetter.

För e-böcker, ljudböcker, elektroniska tidningar och tidskrifter samt vidareförsäljning av konstverk som tavlor och skulpturer gäller däremot 25 procent moms.

Ett annat undantag är film som visas via biografer, där regeringen från och med i år valt att höja biografmomsen från 6 procent till 25 procent, vilket ökar trycket på biografverksamhet särskilt på landsbygden som sedan ett antal år tillbaka är utmanad av streamad film via internet av bolag som inte betalar någon mervärdesskatt i Sverige.

Om en musikkonsert ger möjlighet till dans räknas arrangemanget som en danstillställning och då gäller 25 procents moms. Det finns exempel där konsertbesökare fick betala 25 procent moms istället för 6 procent p g a att det fanns en minidansbana intill scenen där 4–5 par fick plats samtidigt. Gränsdragningen mellan vad som ska klassas som konsert respektive danstillställning är svår att motivera, men den högre momssatsen tillämpas om arrangemanget innehåller möjligheter till dans.

Det finns behov av att se över mervärdesskattereglerna med syftet att åstadkomma väl motiverade gränsdragningar och nå en enhetlig kulturmoms på 6 procent. Detta bör ges regeringen till känna.

 

Lars-Axel Nordell (KD)