Motion till riksdagen
2017/18:53
av Lars-Axel Nordell (KD)

Sjösäkerheten på Hjälmaren


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur sjösäkerheten på Hjälmaren kan förbättras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hjälmaren är sex mil lång och nästan två mil bred, vilket gör den till Sveriges fjärde största sjö efter Vänern, Vättern och Mälaren. Den har ett största djup på 22 meter och ett medeldjup på drygt 6 meter.

Till skillnad från Vänern, Vättern och Mälaren omfattas inte Hjälmaren idag av den statliga sjöräddningen trots att Hjälmaren anses vara svårnavigerad med många grund och svåra passager.

Därmed finns ingen central passning och ledning av sjöräddningen. Det finns inte heller någon VHF-utrustning tillgänglig på Hjälmaren som skulle möjliggöra kommunikation mellan räddningsledning och båtar på sjön för att kunna hjälpa till vid sjönöd. Detta är inte acceptabelt.

Många av de större fritidsbåtarna är försedda med VHF-utrustning men ingen hör nödrop via kanal 16. För båtar som kommer utifrån och som lärt sig att kanal 16 är den kanal som ska användas, kan detta medföra problem vid en nödsituation. Man vet helt enkelt inte att kanal 16 inte avlyssnas på Hjälmaren.

Idag har Sjöräddningssällskapet (SSRS) en sjöräddningsstation med båtar på Vinön. De fem kommunala räddningstjänsterna ansvarar för själva räddningstjänsten och polisen leder efterforskning av försvunna personer.

Varje år inträffar ett antal incidenter och olyckor på Hjälmaren. För tre år sedan inträffade en allvarlig sjöolycka där Statens haverikommission som utredde olyckan i sin rapport visar att kommunikationen inte fungerat på ett tillfredsställande sätt när det gäller möjligheten till en effektiv ledning av insatsen. Rapporten bekräftar bristerna med ledningsfunktion och avsaknad av VHF-kommunikation på Hjälmaren.

Hjälmaren har genom tiderna haft mycket stor betydelse för sjöfart och transporter via Hjälmare kanal ut i Mälaren och till saltsjön. Numer har den typen av sjöfart ersatts av en betydande turisttrafik och fritidsbåtar. För fritidsfisket, fritidsbåtlivet, sommarstugeägarna, campinggäster, långfärdsåkning på skridsko vintertid och boende i Örebro och andra orter runt Hjälmaren är sjön en viktig förutsättning för rekreation och friluftsliv. Till det kommer ett ökat intresse från utländska semesterseglare.

Fiskerinäringen har idag stor betydelse i Hjälmaren, inte minst gäller det gösfisket och kräftfisket. Där finns ett 30-tal licensierade yrkesfiskare, tre passagerarfartyg, färjetrafik till de båda öarna Vinön och Valen, taxibåtar, boende och fritidsboende på ca 25 öar, 1 500 fritids- och turistbåtar samt div. fritidsaktiviteter även vintertid.

För att få en bra och trygg sjösäkerhet på Hjälmaren krävs avtal om passning och ledningsfunktion med Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) som redan har ansvaret för Mälaren, Vänern och Vättern samt hela svenska kuststräckan.

Det krävs också installation av komplett basstation för VHF-kommunikation, kanal 16, kanal 70, kanal 81, ev. kanal 74 samt AIS-mottagare. En befintlig mast i Läppe kan med fördel användas för placering av basstation.

Detta är åtgärder som kan förbättra sjösäkerheten på Hjälmaren och det vill jag ska ses över ytterligare. Det bör ges regeringen till känna.

 

Lars-Axel Nordell (KD)