Motion till riksdagen
2017/18:524
av Jeff Ahl (SD)

Minnesdag för de som stupat för Sveriges och Nordens frihet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en särskild minnesdag för alla som stupat för Sveriges frihet bör fastställas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minnesdagen ska bli en helgdag och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett särskilt minnesmärke i varje större svensk stad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige saknar en minnesdag för alla de som givit sitt liv för att försvara Sverige och dess frihet. I dagens Sverige har vi svårt att förstå hur många svenskar som fått ge sina liv i de otaliga krig vi varit involverade i. Respekt inför de som stupat för att vi svenskar ska ha ett eget land borde vara en självklarhet och därför bör dessa också hedras genom en särskild minnesdag. Denna minnesdag bör bli en helgdag för att ge svenskar en dag ledigt där de får möjlighet att reflektera över de som gett det yttersta för Sverige och svenskarnas frihet. Vi har också många svenskar som stridit som frivilliga för både Finland och Norge mot två av de värsta diktaturerna Europa skådat i modern tid, i nutid har vi också flera svenskar som har stupat i olika konflikthärdar då de skickats ut på utlandsmissioner för att värna svenska intressen.

Utöver en helgdag så bör ett minnesmärke i alla större städer resas för att hedra de som givit sina liv för Sverige och Nordens frihet. En tävling om minnesmärkets utformning bör utlysas och sedan bör intresserade genom en enklare omröstning via internet eller liknande få vara med och rösta fram det vinnande alternativet.

 

Jeff Ahl (SD)