Motion till riksdagen
2017/18:477
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

med anledning av prop. 2017/18:14 Nationella prov – rättvisa, likvärdiga, digitala


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att de nationella proven ska rättas centralt och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att byta läsår då de nationella proven genomförs och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att de nationella proven ska kunna jämföras över tid, bl.a. genom ankaruppgifter i proven, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringens förslag om nya digitala nationella prov som rättas externt är ett stort och välkommet steg i rätt riktning. Förslaget är på många sätt bra och genomtänkt, som t.ex. ökade krav att beakta nationella prov vid betygsättning. Även kraven på extern rättning är ett stort steg i rätt riktning. Det finns dock några allvarliga brister i förslaget som borde rättas till redan nu i stället för att vi efter en tid upptäcker bristerna och då är tvungna att justera förslaget.

Sverigedemokraterna vill att de nationella proven rättas centralt. Det blir en rationellare arbetsgång, och risken för misstag blir mindre. Framför allt minskar arbetsbördan för lärarkåren, en mycket viktig aspekt i sammanhanget.

Sverigedemokraterna vill också att de nationella proven genomförs vid årskurs 2, 5 och 8, detta för att vi redan vid årskurs 2 ska kunna upptäcka de elever som halkat efter och få en klar indikation på detta vid de nationella proven. Det passar dessutom utmärkt att genomföra ett nationellt prov under årskurs 5 så att intervallerna blir lagom långa mellan proven. Att genomföra ett nationellt prov i årskurs 8 är betydligt bättre än att göra det precis innan eleverna får sitt avgångsbetyg. Då finns ännu chansen för eleverna att upptäcka och rätta till eventuella kunskapsluckor.

Det är av stor vikt att de nationella proven ska kunna jämföras över tid, detta för att kunna se kunskapsutvecklingen och tendenser i svensk skola. Om proven inte är jämförbara försvinner denna viktiga fördel med proven. För att proven ska kunna jämföras måste s.k. ankaruppgifter ingå i proven, grundläggande uppgifter som är likadana år från år.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)