Motion till riksdagen
2017/18:43
av Penilla Gunther (KD)

Systematiskt arbete för kvinnofrid


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Socialstyrelsen bör ges i uppdrag att samarbeta i högre grad med SKL kring planering och genomförande av arbete kring kvinnofrid och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt paraplyorganisationen Unizons årliga undersökning ”Kvinnofridsbarometern” ska kommunerna arbeta systematiskt mot mäns våld mot kvinnor, men enbart fyra av tio kommuner uppger att de har mätbara mål för arbetet. Nära hälften av kommunerna har inte heller utvärderat arbetet de senaste fyra åren eller avsatt särskilda medel för arbetet med kvinnofrid.

Det är positivt att min egen hemstad Trollhättan ligger i topp för arbetet med kvinnofrid, men sorgligt att Dals Eds och Färgelandas kommuner inte deltagit i enkäten som ligger till grund för rapporten.

Det är visserligen kommunernas eget ansvar att ha mätbara mål och planer för arbetet mot våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor, men då staten betalar ut nära 48 miljoner SEK för 2016/17 till tjej- och kvinnojourer över hela landet, kan man tycka det vore intressant att ha ett samarbete och kunskap om läget för utsatta kvinnor och barn i respektive kommun. (Naturligtvis ska vi heller inte glömma de män som är utsatta och behöver skydd.)

Staten genom Socialstyrelsen som utbetalande myndighet av det ekonomiska stödet, bör uppmärksamma Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, på behovet av samarbete och egna medel för planering och målsättningar i ett systematiskt arbete. Det bör ges regeringen tillkänna.

 

Penilla Gunther (KD)