Motion till riksdagen
2017/18:4068
av Barbro Westerholm m.fl. (L)

med anledning av prop. 2017/18:157 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att föreskrifter bör utformas med hänsyn till att förhållanden kan se olika ut på olika apotek och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att returrätten även bör omfatta läkemedel som kräver kylförvaring, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I propositionen föreslår regeringen att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om expediering av förskrivningar och undantag från krav på farmaceutisk kompetens. Därmed frångår regeringen utredningens förslag om en reglering som innebär att samtliga moment i receptexpedieringen ska utföras av en farmaceut. Utredningens förslag hade stöd från många remissinstanser, som Socialstyrelsen, Sveriges läkarförbund och fackliga organisationer inom vårdområdet, men fick samtidigt kritik från bl.a. Läkemedelsverket och Sveriges Apoteksförening för att vara alltför långtgående

Liberalerna menar att kraven på säker och effektiv läkemedelshantering ska vara höga och tillsynen skarp. Den föreslagna regleringen innebär en möjlighet att lämna utrymme för att förhållandena kan vara olika på olika apotek. Det förutsätter dock att den eller de myndigheter som har att hantera föreskrifter och tillsyn gör detta utan alltför stor detaljreglering av hur rådgivning och expediering ska ske.

Samarbete med primärvården

Apoteken bör betraktas som en del av primärvården. Inte sällan är det till apoteken människor går för att få råd vid olika besvär, inte bara för utlämning eller utbyte av läkemedel. Det är då viktigt att den som ger råd har erforderlig kompetens. Det är också en fördel om råden har samordnats med de råd som ges vid vårdcentralerna. Här anser Liberalerna att det är viktigt med ett nära samarbete mellan primärvården och apoteksaktörerna i närområdet, så att de tillsammans ska kunna bidra till en säker och effektiv läkemedelsanvändning.

Returrätt för läkemedel som kräver kylförvaring

Som regeringen konstaterar i propositionen torde en utökad returrätt ha en positiv inverkan på apotekens möjlighet att direktexpediera läkemedel. Detta gäller naturligtvis även de läkemedel som kräver kylförvaring, även om det innebär vissa praktiska utmaningar att ordna returer där en obruten kylkedja kan garanteras. Även om det är en liten andel av läkemedlen som kräver kylförvaring, har dessa ett högt pris.

Utredningen föreslog att returrätten bör gälla även kylvaror under förutsättning att apoteken har rutiner som säkerställer en obruten kylkedja. Vi delar utredningens uppfattning i denna del.

 

 

Barbro Westerholm (L)

 

Christer Nylander (L)

Tina Acketoft (L)

Emma Carlsson Löfdahl (L)

Mats Persson (L)

Maria Weimer (L)