Motion till riksdagen
2017/18:4058
av Per Ramhorn m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2017/18:157 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår förslaget om att begränsa etableringen av apoteksombud.

Motivering

För Sverigedemokraterna är det viktigt med en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad med god tillgänglighet och service.

Vi ställer oss därför positiva till förslagen om att utveckla tillsynen på apoteksmarknaden och att förtydliga apotekens grunduppdrag i form av tre uttalade huvuduppdrag. Vi ställer oss även bakom att man förtydligar i lagen om handel med läkemedel i fråga om apotekens tillhandahållandeskyldighet och partihandlarnas leveransskyldighet.

Sverigedemokraterna delar flera remissinstansers åsikter och avstyrker förslaget om att införa en geografisk begränsning för etableringen av apoteksombud. Som utredningen påpekar är risken liten att apoteksombuden skulle konkurrera ut öppenvårdsapotek eller påverka etableringen av nya apotek. Argumenten för att förhindra etableringen av apoteksombud kan också användas mot ökad e-handel med läkemedel. Som utredningen påpekar är e-handel ett värdefullt komplement till fysiska apotek genom att tillgängligheten till läkemedel i vissa fall förbättras. Det gäller också för apoteksombud. Därför avstyrker vi förslaget om att begränsa etableringen av apoteksombud.

 

 

Per Ramhorn (SD)

 

Carina Ståhl Herrstedt (SD)

Christina Östberg (SD)