Motion till riksdagen
2017/18:4057
av Per Ramhorn m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2017/18:106 Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en lämplig myndighet bör ta fram nationella riktlinjer för ett förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi ställer oss bakom intentionerna i propositionen – att bidra till ökat självbestämmande och ökad delaktighet för den äldre personen avseende de insatser som ges samt att insatserna ska vara individuellt anpassade och utgå från den äldres unika behov. Vi delar också synen i propositionen om att bistånd till äldre ska ges på ett så enkelt och resurseffektivt sätt som möjligt. Det innebär bl.a. att kommunen inte ska behöva lägga resurser på onödig administration. För den äldre kan det handla om att mötet med kommunen inte ska upplevas som invecklat, utdraget och integritetskränkande. Ett enkelt och lättillgängligt förfarande kan också bidra till att den äldre inte drar sig för att kontakta kommunen när det väl är dags att ta steget till att be om hjälp och stöd. Möjligheten att erbjuda vissa insatser till äldre utan föregående individuell behovsbedömning kan vara ett sätt att uppnå detta.

Vi delar Socialstyrelsens och Statskontorets bedömning om att det finns risker med lagförslaget som kan leda till omotiverade ökade regionala skillnader och att den enskildes rätt till insatser kan komma att variera beroende på var i landet han eller hon bor, detta mot bakgrund av att det blir upp till kommunerna att själva avgöra om någon förenklad modell ska införas i kommunen eller inte och i så fall vilka insatser och för vilka kommuninvånare.

De kommunala riktlinjernas olika utformning kan leda till varierande beslut mellan olika kommuner samtidigt som de tar sikte på att hålla nere utgifterna. Studier visar att lokala riktlinjer bidrar till att styra resursåtgången inom äldreomsorgen. Det gäller särskilt i samband med besparingskrav riktade mot verksamheterna.

För att få en mer jämlik äldreomsorg och för att minska de regionala skillnaderna bör en lämplig myndighet ta fram nationella riktlinjer om förenklat beslutfattande om hemtjänst för äldre, riktlinjer om vilka insatser som är lämpliga att tillhandahålla utan föregående behovsbedömning och för vilken målgrupp. Dessa riktlinjer ska vara vägledande för kommunerna och ha fokus på en jämlik och jämställd äldreomsorg.

 

 

Per Ramhorn (SD)

 

Carina Ståhl Herrstedt (SD)

Christina Östberg (SD)