Motion till riksdagen
2017/18:4035
av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, KD, L)

med anledning av prop. 2017/18:137 Upplösning av Sparbankernas säkerhetskassa och vissa andra frågor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör säkerställa att den utökade föreskriftsrätt som föreslås i propositionen inte får oönskade effekter på kreditförsörjningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I propositionen föreslås en utökad föreskriftsrätt för regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer. Bland annat ges en utökad föreskriftsrätt gällande vilka åtgärder ett kreditinstitut ska vidta för att uppfylla de krav på kreditprövning som lagen om bank- och finansieringsrörelse, LBF, ställer upp.

Många remissinstanser har lyft fram att en alltför detaljerad reglering av bankernas kreditprövning riskerar att ge oönskade effekter på kreditförsörjningen. Det saknas inte minst en redogörelse för hur förslaget förhåller sig till de samlade kraven på kreditinstituten, framför allt föreskriftsrätten i fråga om ytterligare verktyg för makrotillsyn.

Regeringen bör därför när den utfärdar föreskrifter, alternativt när den bemyndigar en myndighet att utfärda föreskrifter, säkerställa att det inte uppstår oönskade effekter för kreditförsörjningen. Ett sätt att gör detta kan vara att använda samma modell med utökat politiskt ansvar för föreskrifterna som gäller bemyndigandet om föreskrifter gällande finansiella obalanser, den s.k. makrotillsynen, som regleras i 16 kap. 1 § 4 i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse.

 

 

Elisabeth Svantesson (M)

 

Emil Källström (C)

Jakob Forssmed (KD)

Mats Persson (L)