Motion till riksdagen
2017/18:3984
av David Lång och Olle Felten (båda SD)

med anledning av prop. 2017/18:82 Personalliggare i fler verksamheter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera systemet med personalliggare och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för förenklad administration för småföretag när det gäller personalliggare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverigedemokraterna tillstyrker propositionen. Vi menar att det är av vikt att komma till rätta med svartarbete, dels för att alla skattskyldiga ska göra rätt för sig, dels för att laglydiga inte ska missgynnas av konkurrens från företag som bedriver ohederlig verksamhet. Det ska aldrig vara en konkurrensnackdel att vara hederlig.

Samtidigt är det av stor vikt att svenska företag inte belastas av onödig byråkrati och onödigt höga avgifter. Små och medelstora företag som lyckas växa skapar de allra flesta nya arbetstillfällena i Sverige i dag, och en sund politik måste utgå från att möjliggöra tillväxt i dessa företag. Sverigedemokraterna har de senaste åren lagt en rad förslag som syftar till detta, bl.a. ett minskat sjuklöneansvar och sänkt allmän löneavgift. Ett gott företagsklimat i kombination med rättvisa regler och sunda kontroller av att dessa regler efterlevs borgar för goda förutsättningar för ekonomisk tillväxt, nya jobb och konkurrens på lika villkor.

En annan viktig faktor för att undanröja incitamenten för att fuska med skatter och avgifter är att se till att skattesystemet är relevant, dvs. att betalade skatter används både effektivt och optimalt. Vi måste därför ha ett skattesystem som gör att svenska företag har en bra konkurrenssituation i förhållande till omvärlden. Skatteuttaget och olika avgifter bör därför inte avvika alltför mycket från förhållandena i vår omvärld.

Bland remissinstanserna märks bl.a. farhågor om att regeringens förslag riskerar att utgöra en belastning för mindre företag genom ökad administration. Regeringen bör därför även eftersträva mer gynnsamma förhållanden för dessa, genom att ge Skatteverket i uppdrag att förenkla hanteringen av personalliggarfunktionen och lönerapportering för framför allt små företag.

Införandet av denna utökning av krav på personalliggare till fler branscher bör dock göras med eftertanke. Dels bör regeringen utvärdera effekten av kravet på personalliggare i de branscher som infördes av alliansregeringen, dels bör en utvärdering göras av införandet i de branscher som nu avses, dvs. fordonsserviceverksamhet, livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet samt kropps- och skönhetsvårdsverksamhet, genom att en välgrundad uppskattning av skattefelet på grund av felaktig personalredovisning sker såväl innan som efter att dessa nya regler införs.

Att veta att man vidtar rätt åtgärd för att lösa ett problem är en avgörande faktor för att åtgärden blir relevant och effektiv. I frågan om personalliggare pekar utredningar från Skatteverket och Handelns Utredningsinstitut i viss utsträckning åt olika håll. Det visar att frågan inte är objektivt självklar, utan det kan finnas möjlighet att justera principer och tillvägagångssätt för hur personalliggare föreskrivs och används. Det är därför viktigt att regeringen utreder frågan på ett seriöst och genomtänkt sätt, så att vi kan bygga ett system för personalliggare som vi vet ger den eftersträvade effekten.

 

 

David Lång (SD)

Olle Felten (SD)