Motion till riksdagen
2017/18:3919
av David Lång och Olle Felten (båda SD)

med anledning av prop. 2017/18:28 Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår propositionen.

Motivering

Långtidsprognoser gör gällande att det offentliga pensionssystemet inte kommer att leverera i enlighet med de flesta befintliga löntagares förväntningar. För de något yngre grupperna som nyligen trätt ut på arbetsmarknaden, främst 80- och 90-talister, prognostiseras pensionen i genomsnitt bli mindre än hälften av slutlönen. Väldigt många svenskar har därför valt att spara privat till sin pension, som ett komplement till det offentliga ålderspensionssystemet.

När regeringen avskaffade möjligheten att pensionsspara privat och i stället hänvisade till det nyinrättade investeringssparkontot var det följaktligen också många som lyssnade och gjorde just så; man startade ett investeringssparkonto privat för att spara till sin pension.

När regeringen nu för andra gången väljer att straffbeskatta småspararnas sparkonton får det flera konsekvenser; å ena sidan kommer flera helt vanliga löntagare få lägre pension än vad de annars hade haft, å andra sidan skickar man flera olyckliga signaler till alla de som sparar aktivt i dag: dels en signal om osäkerhet (en skatt som från början antogs vara permanent och därmed förutsebar har nu på kort tid höjts inte bara en utan två gånger), dels en signal om incitament (de hushåll som strävar mot ökat ekonomiskt oberoende ska helt enkelt bekämpas på vägen dit).

De argument som regeringen anfört om att det enbart rör sig om någon hundralapp per år missar själva poängen; för de som ser investeringssparkontot som en del av sin pension måste givetvis en skattehöjning analyseras utifrån ett helt yrkesverksamt liv och inte enbart från det ena kalenderåret till nästa, och därmed med hänsyn tagen till ränta-på-ränta-effekten. Resultatet kan med normala antaganden om avkastning, summa och tidshorisont på sparandet bli en sexsiffrig förlust för den enskilda individen.

Sverigedemokraternas syn är att sparande, oaktat om det är till något specifikt eller till en generell känsla av ökad ekonomisk obundenhet och frihet, bör uppmuntras i stället för att beskattas och bestraffas och yrkar därför på att propositionen avslås i sin helhet.

 

 

David Lång (SD)

Olle Felten (SD)