Motion till riksdagen
2017/18:379
av Nina Lundström (L)

Barnens tillgång till friluftsmuseet Skansen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om friluftsmuseet Skansen och en översyn av systemet med fri entré, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och grundades år 1891 av Artur Hazelius. Friluftsmuseet Skansen berättar Sveriges historia och hur man levde förr med naturens förutsättningar. Dåtidens seder och bruk, arbete, fest och vardag uppmärksammas. Skansen bedriver folkbildning och gestaltar bilder av kultur och natur i Sverige. Friluftsmuseet vårdar och bevarar samlingarna av byggnader, föremål, växt- och djurarter och speciellt biologisk mångfald med fokus på nordiska växter. Parkområdet visar olika typer av odlingar och trädgårdar. Det växer råg eller lin på fälten, vid de olika gårdarna finns köksträdgårdar och till varje byggnad hör växtlighet som är typisk för den tidens gårdar och natur. Skansen är även världens enda friluftsmuseum med vilda djur. Här finns nordiska djur, lantraser, sällskapsdjur och exotiska djur. Många fler barn och elever borde ges möjlighet att besöka Skansen. Möjligheten att vistas bland byggnader och aktiviteter som berättar om Sveriges historia är en del av bildningen. Skansen är en unik plats där historien möter nutid, där svenska traditioner och hantverk lever vidare, och där människor möts. Den samiska nationaldagen 6 februari uppmärksammas med berättande och framträdanden. Det finns lovverksamhet för barn. Genom att känna till vår historia är det möjligt att lära känna oss själva.

Den 1 februari 2016 infördes fri entré på 18 statliga museer. Friluftsmuseet ingår inte i regeringens satsningar. Naturhistoriska museet har gratis entré. Friluftsmuseet beskriver historia ur andra perspektiv och har levande djur men där betalar alla besökare inklusive barn och studerande avgift. Inträdesavgiften leder till att en del familjer avstår av ekonomiska skäl att ta del av friluftsmuseets verksamhet. Alla barn borde ges möjlighet att ta del av vårt kulturarv.  De skatter som finns i museerna är våra gemensamma. Därför bör fler få chansen att ta del av det vi äger tillsammans. Det borde vara möjligt för museer – och friluftsmuseet Skansen – att ansöka om pengar för att införa fri entré för i varje fall barn och ungdomar. Det är inte möjligt idag. Därför bör systemet för avgifter på museer ses över.

 

Nina Lundström (L)