Motion till riksdagen
2017/18:364
av Nina Lundström (L)

Bospara till första bostaden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bosparande till första bostaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den enskilda människans möjligheter att ta makten över sin egen situation måste stå i fokus när reformer formas. Byta jobb, studera eller förändra livsmiljön – valen och behoven ser olika ut. Tillgången på bostäder är en tillväxtfråga. Idag har nya på bostadsmarknaden och unga svårt att lösa bostadssituationen. För unga handlar det om att kunna lösa finansiering och äga sitt boende när tillgången på hyresrätter är så knapp. Möjligheten för näringslivets expansion, liksom möjlighet till högre utbildning och forskning, är beroende av hur bostadsmarknaden fungerar. Det behövs en tillgänglighet till bostäder för att kunna attrahera arbetskraft och studerande. Att möjliggöra ägande för fler kan ske genom att införa ett bosparande. Genom att spara ihop till en kontantinsats, eller delar av den, skapas möjligheter för fler att kunna låna till bostaden. Det är viktigt att stärka individernas möjligheter att själva ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden. Finansieringsfrågan blir då avgörande. Det behövs ett system för skattegynnat bosparande som underlättar för den som vill spara ihop till kontantinsatsen till sin första bostad. Ett sådant bosparande bör gälla alla som vill köpa sin första bostad, oavsett om det handlar om ungdomar eller vuxna. 

Ett system för bosparande skulle bidra till en kultur för sparande. Hur bosparandet ska regleras behöver utredas närmare. En lämplig modell för utformandet av det avdragsgilla bostadssparandet skulle kunna utgöras av det norska Boligsparandet. Att ha en egen bostad är en viktig fråga och en del av livet som vuxen. Alltför många unga vuxna är idag utestängda från bostadsmarknaden oavsett om det gäller ett eget kontrakt för en hyresrätt eller att köpa en bostadsrätt. Bolånetaket innebär att 15 procent av köpeskillingen för en bostad skall finansieras genom eget kapital vilket är omöjligt för många unga. Dagens bostadskris kräver många åtgärder. En modell med avdragsgillt bosparande bör därför ses över då detta skulle vara en utmärkt metod för att underlätta för fler att etablera sig på bostadsmarknaden.

 

 

Nina Lundström (L)