Motion till riksdagen
2017/18:359
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

SBAB som garanter för att hela Sverige växer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att SBAB bör gå in som garanter och investera i Sveriges glesbygd med utlåningsgaranti och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett av de största problemen för landsbygden i Sverige är att det inte lönar sig att bygga hus där. Hus som byggs för miljonbelopp måste sedan säljas för en spottstyver med oftast personliga konkurser som följd. Det är även mycket svårt för företag att få finansiärer att investera i utökning av lokaler som samtidigt ger fler arbeten. Landsbygden har hamnat i ett moment 22. Vi föreslår i denna motion en lösning.

Företags möjlighet att utvecklas och utökas hänger oftast samman med möjlighet till utbyggnad av lokaler. Om företag får lån för att bygga så kommer fler arbeten att skapas. Om arbeten skapas blir inflyttningen större. Om inflyttningen ökar så stiger priset på bostadshusen. Stiger priset på bostadshusen så vågar människor investera i småföretag. Då ökar skatteintäkterna och kommunen kan bidra med bättre skolor och äldrevård. För att en bygd skall leva krävs skola, matbutik och en mack. Cirkeln är sluten.

Så vårt förslag är att SBAB som statlig bank går in och agerar finansiär och garanterar att företag får låna pengar för utbyggnad av företagslokaler och inventarier. Självklart måste SBAB ta ut en högre ränta då de ansvarar för en större del av risken. Detta kan styras via zoner eller dylikt så att det extra beloppet läggs ovanpå styrräntan.

Ett förslag för att hela Sverige skall leva.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)