Motion till riksdagen
2017/18:3301
av Jamal El-Haj (S)

Gör Sverige till världens bästa innovations-, investerings- och etableringsland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheterna att verka för att stärka kapaciteten i Sveriges exportfrämjande, samordna insatser som förverkligar investeringar och företagsetableringar samt att dessa insatser också omfattar konkreta åtgärder som främjar utländska investeringar och leder till ny produktion i, och export från, Sverige, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sverige har i dag en regering som förstår näringslivets betydelse för jobben och välfärden. S- och MP-regeringen har tagit en rad initiativ för att näringslivet ska kunna utvecklas i dialog med företrädare för berörda branscher. Det lägger en god grund för att fylla näringspolitiken med konkreta åtgärder, så att Sverige blir ett land med hög sysselsättning, god tillväxt och stark global konkurrenskraft. Detta borgar i sin tur för en social sammanhållning och integration av nyanlända.

Innovationsrådets uppgift är att utveckla Sverige som innovationsnation och stärka Sveriges konkurrenskraft. Innovationsrådet har en rådgivande funktion och tillför nya perspektiv på frågor av betydelse för innovationspolitikens hela område, både på kort och lång sikt. Statsminister Stefan Löfven är ordförande i Innovationsrådet som består av fem ministrar och tio rådgivande ledamöter från näringslivet och forskarvärlden.

Innovationsrådet fokuserar på digitalisering, miljö- och klimatfrågan och life science. Tre områden som innebär stora framtidsutmaningar. Rådet diskuterar också andra områden av generell betydelse för innovationsklimat och konkurrenskraft.

Vi behöver fortsatt verka för ökade investeringar och fler etableringar i Sverige. I grunden handlar det om att investerare och företagsetablerare – inhemska och internationella – ska veta och konkret uppleva att Sverige är ett bra land att verka i. De behöver känna sig säkra på att vårt land ger tillgång till kompetens, har en väl fungerande infrastruktur och de bästa förutsättningarna för att kunna utveckla nya produkter och tjänster. Och att Sverige har förutsägbarhet i regelverk och skattesystem.

När den nationella näringspolitiken fungerar väl bidrar den till Sverige som investerings- och etableringsland. På regional och lokal nivå finns då möjligheter att marknadsföra styrkor och fördelar som lockar investeringar och etableringar.

Sverige behöver utveckla en nationell politik som främjar insatser för investeringar och företagsetableringar och som stärker regionala och lokala insatser. Denna politik måste vara proaktiv – alltså staten måste söka upp och skapa möjligheter för investerare och etableringar. Vi har inte råd att vänta på att investerare på egen hand ska hitta Sverige på kartan och söker upp aktörer som kan svara på frågor.

Digitalisering och fortsatt automatisering behövs för att hänga med i den globala konkurrensen. Så kallade kollaborativa (samarbetande) robotar, som kan arbeta sida vid sida med människor utan skyddsburar, kan komma att bli en del i att stärka svensk industris konkurrenskraft. En stor fråga är också sammankopplingen mellan biologi och teknologi i bioteknik, medicinsk teknik och genteknik som samtliga tre öppnar stora möjligheter för produktion och jobb.

Ytterst handlar det också om hur näringsliv och forskning ska samverka i och genom universitet och högskolor och i den högre utbildningen. Den akademiska forskningen står ju för ett systematiskt arbete för att söka efter ny kunskap eller nya idéer med eller utan en bestämd tillämpning i sikte. Näringslivet jobbar mer med utvecklingsverk­samhet. Alltså ett systematiskt arbete som utnyttjar forskningsresultat, vetenskaplig kunskap eller nya idéer för att åstadkomma nya material, varor, tjänster, processer, system, metoder, eller väsentliga förbättringar av redan existerande sådana. Allt i syfte att kunna sälja dessa nya produkter eller tjänster.

I september 2015 presenterade regeringen en exportstrategi. Där gavs sammanslut­ningen ”Team Sweden” – med sexton myndigheter och organisationer – ett samord­ningsansvar. Samordning är viktigt. Vi menar att nya steg fortsatt måste tas för att konkretisera samordningen och genomförandet av en nationell politik för investeringar och företagsetableringar.

Exportstrategin slår vidare fast att ”utländska investeringar som leder till ny produk­tion och export från Sverige ges särskild uppmärksamhet. Det är mycket angeläget. Preciserade och konkreta insatser bör övervägas att tas fram för att se till att ny produk­tion och export från Sverige förverkligas.

 

 

Jamal El-Haj (S)