Motion till riksdagen
2017/18:3251
av Erik Bengtzboe (M)

Möjliggör för aktieköp i premiepensionssystemet


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av nuvarande regelverk i syfte att möjliggöra aktieköp i premiepensionssystemet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan premiepensionssystemet infördes har svenska folket får mer inflytande över placeringen av sina pensionsmedel. Premiepensionen möjliggör att en, förvisso liten, del av ens pension blir möjlig för den enskilde att placera i fonder som passar med ens egna intressen, ens önskade avkastning och ens personliga risktagande. Premiepensionen sprider risker och ökar människors egen makt över sin egen pension.

Premiepensionen är dock hårt reglerad och möjligheten att styra över placeringen av sina pengar är strikt begränsade. Motiven bakom detta är säkert goda, då ett för stort risktagande med pensioner skulle kunna uppfattas som frånvaro av ansvar av det offentliga. Tyvärr får det dock negativa effekter. Svenska folket sitter på ett stort sparande i form av sina pensioner som innehåller betydande resurser. Samtidigt som det här finns stora resurser tillgängliga kämpar svenska småföretag och start-ups med att finna finansiering. Trots banklån och riskkapital i all ära så är startkapital från familj, släkt och vänner avgörande för att många verksamheter ska kunna starta och växa. Många har dock inte möjlighet att göra den investeringen mellan generationer då stora mängder kapital är låsta i pensionssystemet. Genom att öppna upp premiepensionen för direkta investeringar i aktiebolag skulle vi möjliggöra för fler att investera i små och växande företag. Detta innebär självfallet en risk för den enskilde, men den som anser sig ha den ekonomiska kapaciteten att göra så borde vara fri att fatta det beslutet. Således skulle stora mängder kapital kunna frigöras för att investeras i växande och innovativa företag som tillsammans kan stärka svensk tillväxt och välfärd.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjliggöra aktieköp i premiepensionssystemet.

 

Erik Bengtzboe (M)