Motion till riksdagen
2017/18:323
av Björn Söder m.fl. (SD)

med anledning av skr. 2016/17:196 Sveriges samlade politik för internationell civil och militär krishantering


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Pesco och tillkännager detta för regeringen.

GSFP och GUSP

Det säkerhetspolitiska arbetet mellan medlemsländerna i EU bidrar på många sätt till att stärka ländernas säkerhet, vilket är positivt. Samtidigt finns krafter inom EU som vill driva den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP) och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP) i en alltmer överstatlig riktning. När ett alltmer överstatligt EU beslutar om militära insatser där riksdagens inflytande är begränsat innebär det i praktiken att Sverige är med i en militär allians.

Sverigedemokraterna anser att regeringen inom EU ska verka för en linje där säkerhets- och försvarspolitik ska vara ett ansvar för respektive medlemsland, samt motverka alla tendenser som går i en överstatlig riktning. Om samarbete i stora frågor är nödvändigt ska det ske på mellanstatlig basis.

Pesco

Särskilt det nya föreslagna samarbetet Pesco är något som Sverige bör hålla sig utanför. Alla former av nya frivilliga sammanslutningar utvecklas alltid inom EU och Pesco utgör därför ganska tydligt ett frö till fördjupat försvarssamarbete och kanske till och med en gemensam EU-armé, som bl.a. kommissionens ordförande Juncker gett uttryck för men även en hel del medlemsländer. Pesco omnämns bara kort, men innebörden av ett ”permanent strukturerat arbete” talar sitt tydliga språk om vad ambitionen med Pesco är.

 

 

Björn Söder (SD)

 

Jeff Ahl (SD)

Markus Wiechel (SD)

Roger Richtoff (SD)

Mikael Jansson (SD)