Motion till riksdagen
2017/18:305
av Oscar Sjöstedt m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2016/17:219 Utökade möjligheter att behandla uppgifter i databasen för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att även Riksgälden, som resolutionsmyndighet, bör ha direkt tillgång till databasen på samma sätt som Riksbanken och Finansinspektionen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Arbetet med finansiell stabilitet är uppdelat på olika myndigheter i Sverige. Finansinspektionen har ett övergripande ansvar för arbetet med finansiell stabilitet, men Riksbanken har ett eget ansvar för betalningssystemet och penningpolitiken, och Riksgälden har ansvaret för resolution av banker i kris. Det är avgörande för arbetet med finansiell stabilitet att det kan bedrivas på ett effektivt sätt och utan dröjsmål för de myndigheter som har att hantera de olika delarna av detta för Sverige viktiga arbete.

I propositionen behandlas tillägg till vilka uppgifter som får behandlas i den aktuella databasen. Vi stöder de tillägg som föreslås, vilka vi tror är bra för att stärka förutsättningarna för ett effektivt arbete med finansiell stabilitet.

Vi menar dock att Riksgälden, som en av de tre centrala aktörerna i dessa frågor, liksom Finansinspektionen och Riksbanken, bör ha tillgång till databasen för att kunna agera säkert, snabbt och effektivt, vilket är avgörande för att åtgärder i detta sammanhang ska kunna få avsedd effekt.

Riksgälden har också påpekat detta i sitt remissvar till betänkandet En databas för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna (SOU 2012:79). Av någon anledning tog den dåvarande regeringen ingen notis om detta i sin proposition, och i lagen (2014:484) om en databas för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna finns inte Riksgälden med bland de som givits tillstånd att använda databasen. Vi ser det som en stor brist i Sveriges arbete med finansiell stabilitet och riskhantering i den finansiella sektorn att våra myndigheter inte har tillgång till de verktyg de behöver för att lösa sina uppgifter på ett effektivt sätt.

Med hänvisning till detta förhållande anser vi därför att lagen bör kompletteras med följande tillägg i en 7 § b: ”Riskgälden ska ha direktåtkomst till uppgifterna i databasen i sin verksamhet inom ramen för resolutionsuppdraget samt i sin verksamhet för framställning av statistik.”

 

 

Oscar Sjöstedt (SD)

 

Olle Felten (SD)

Dennis Dioukarev (SD)