Motion till riksdagen
2017/18:301
av Thomas Finnborg och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Spridning av tuberkulos


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheten till en obligatorisk hälsoundersökning för asylsökande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tuberkulos, som också kallas tbc, är en infektionssjukdom som framför allt påverkar lungorna och ofta med svåra bröstsmärtor, viktnedgång och ihärdig hosta.

Världsomspännande sett är tbc en vanligt förekommande sjukdom men i Sverige är risken att smittas relativt låg. År 2016 rapporterades det dock 734 fall av sjukdomen enligt Folkhälsomyndigheten. Av dessa var hela 90 procent födda utomlands, och den största riskgruppen i Sverige är utlandsfödda mellan 10 och 29 år och hänger ihop med den stora asylinvandringen till Sverige de senaste åren.

Asylsökande erbjuds idag en frivillig hälsoundersökning men långt ifrån alla deltar i denna undersökning. För att förhindra smittspridning bör vi därför ta efter vårt grannland Norge där tuberkulosundersökningar är obligatoriska för asylsökande.

Det är långt ifrån alla som insjuknar i sjukdomen, omkring nio av tio som bär på sjukdomen insjuknar aldrig, så det finns ingen anledning till överdrift. Samtidigt är det oroande att en sjukdom som var nära att bli utrotad i Sverige nu har kommit tillbaka och medför ett onödigt lidande för insjuknade. 

Därför ber vi regeringen att undersöka möjligheten till en obligatorisk hälsoundersökning av asylsökande i Sverige.

 

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)