Motion till riksdagen
2017/18:2994
av Sofia Fölster (M)

Införande av en enhetlig teknikneutral koldioxidskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att införa en enhetlig teknikneutral koldioxidskatt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som förorenar klimatet ska stå till svars och betala för sig. Detta är också den grundläggande principen och utgångspunkten i det inriktningsbeslut som riksdagen tog 1988 utifrån proposition 1987/88:50 Om trafikpolitiken inför 1990-talet som lades fram av regeringen Carlsson. Att möta miljö- och klimatförändringar är fortsatt en av de viktigaste uppgifterna som världen står inför och i detta arbete har den svenska koldioxidskatten historiskt sett varit ett verktyg för att bidra till att minska utsläppen. Det är därför märkligt att det trots detta råder en diskrepans i beskattningen som innebär att förnybara drivmedel är dyrare än bensin och diesel när målsättningen är att öka andelen förnybara drivmedel. Olika trafikslag ska rimligen inte heller beskattas olika.

För att åstadkomma ett långsiktigt hållbart, effektivt och miljövänligt transportsystem krävs det en koldioxidskatt som är teknikneutral och uppmuntrar innovation och utveckling. En enhetlig teknikneutral koldioxidskatt är därför det bästa styrmedlet för att minska andelen koldioxidutsläpp från fossila bränslen. En helt teknikneutral koldioxidskatt ger även ökade incitament, inte minst ekonomiska, för en snabbare omställning mot en miljövänligare och fossilfri svensk transportsektor.

Ska Sverige inom knappt femton år klara omställningen till en fossilfri fordonsflotta krävs det effektiva styrmedel samt god tillgång till billiga och förnybara drivmedel.

 

 

Sofia Fölster (M)