Motion till riksdagen
2017/18:2919
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Brottslighet kopplad till tiggeri


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Polismyndigheten borde ges i uppdrag att med en satsning stävja den gatunära brottsligheten kopplad till tiggeri och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan 2012 har antalet människor som tigger i Sverige ökat kraftigt. Det handlar om människor som sitter utanför matbutiker, som ambulerar tågnäten och som punkt­markerar sociala sammankomster eller områden. Många av dessa människor har inte sitt ursprung i Sverige utan är hitresta från andra länder som har tillgång till fri rörlighet inom Europeiska unionen. Många av dem lever under svåra förhållanden, och vissa begår brott för att klara sitt uppehälle.

Det är självklart inte rimligt att någon i Sverige ska behöva tigga för sin försörjning. Det är också helt oacceptabelt att människor som är utsatta blir utnyttjade eller utsätts för brott. Sverige har därför under flera år vidtagit åtgärder för att stävja tiggeriet.

I det här sammanhanget kan nämnas att Polismyndigheten i december 2015 redovisade en lägesbild av brottslighet kopplad till utsatta EU-medborgare, att regeringen 2015 presenterade ett åtgärdspaket för att bekämpa utsatthet och tiggeri, att regeringen tecknat ett samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien, att den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige lämnat sin slutredovisning till statsrådet Åsa Regnér i februari 2016 och att Länsstyrelsen i Stockholms län har givits regeringens uppdrag att utveckla samverkan och samordna arbetet med utsatta EU-medborgare.

Vidare infördes i juli år 2017 ett nytt förfarande hos Kronofogdemyndigheten för hantering av otillåtna bosättningar – och regeringen arbetar enligt uppgift med 2014 års människohandelsutredning som lämnat förslag för att säkerställa ett starkt straffrättsligt skydd mot människohandel och annan exploatering av utsatta personer, exempelvis för tiggeri. Förslagen från utredningen har remissbehandlats och regeringen har meddelat att de avser återkomma före årsskiftet 2017/18.

Mycket har alltså gjorts. Trots detta fortgår problemen med tiggeriet och närliggande verksamhet. Vi läser i tidningen att kriminella aktörer fortfarande styr över utsatta människors liv, utsätter dem för människohandel och förtrycker dem för egen ekonomisk vinning. Därför bör Polismyndigheten ges i uppdrag att med en satsning stävja den gatunära brottsligheten kopplad till tiggeri. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)