Motion till riksdagen
2017/18:2850
av Rickard Nordin (C)

Minskad byråkrati kring småskalig försäljning av hygienprodukter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minska byråkratin vid småskalig försäljning av hygienprodukter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är idag möjligt att ha en småskalig försäljning av livsmedel under villkoret att god hygien används vid tillverkning. Ett typexempel på detta är biodlare som tillverkar och säljer sin egen honung.

När samma biodlare vill göra salva av de två produkterna bivax och rapsolja stöter hen dock på patrull. Helt plötsligt är det en kosmetisk produkt och regleras under läkemedelsförordningen. Det innebär att den som producerar för att sälja eller ens ge bort varan, oavsett skala på produktionen måste anmäla den till ett centralt EU-register. Byråkratin är omfattande. Bara manualen för att göra det är 60 sidor lång.

Dessutom måste en expert anlitas för att göra en säkerhetsbedömning av produkten. Experten ska ha fullbordad högskoleutbildning i både praktiska och teoretiska studier i exempelvis farmaci eller dermatologi. Hela kalaset kostar sedan 4 000 kronor per år plus en avgift på 600 kronor för varje anmäld produkt.

Om samma salva är till för djur faller det under Kemikalieinspektionen och då får samma vara tillverkas i upp till 100 kg utan avgifter och andra regler än att det klart och tydligt ska stå på burken vad den innehåller.

För mig är det självklart att vi ska uppmuntra till småskalig produktion av både livsmedel och andra produkter. Speciellt i fallet med biodling är det viktigt att stödja de som faktiskt tillhandahåller en väldigt viktig ekosystemtjänst i form av bin som pollinerar. Det är inte rimligt att en enskild biodlare ska lyda under samma lagstiftning som stora skönhetsföretag. Det bör därför införas ett undantag i lagstiftningen för småskalig produktion av skönhetsprodukter, så länge innehållet tydligt redovisas.

 

 

Rickard Nordin (C)