Motion till riksdagen
2017/18:2845
av Rickard Nordin (C)

Enklare möjlighet att spåra stulna bilar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra det enklare att spåra stulna bilar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Med den snabba teknikutvecklingen på fordonssidan har behovet av att koppla upp bilarna tillkommit. Många bilar har därför idag ett simkort för att kommunicera med mobilnätet. Precis som i fallet med en stulen eller borttappad mobiltelefon går det att spåra dessa simkort.

Att på ett enkelt sätt kunna göra detta ger polis och ägare utökade möjligheter att snabbt kunna hitta en bil som rapporterats stulen. Tyvärr är det så idag att för att få möjlighet att spåra simkortet krävs domstolsbeslut. Detta oavsett om ägaren till bilen gett sitt tillstånd eller inte.

Att polis ska kunna gå in och spåra fordon utan domstolsbeslut om ägaren inte är tillfrågad är fullt rimligt, men när ägaren själv, efter polisanmälan, vill spåra fordonet är det både onödigt och tidskrävande att kräva domstolsbeslut. Ett sådant beslut tar både tid, tid då tjuven kan föra fordonet ur landet, och belastar rättssystemet på ett onödigt sätt.

Att tillåta spårning av bilar utrustade med simkort när ägaren efter polisanmälan så önskar vore både rimligt och önskvärt.

 

 

Rickard Nordin (C)