Motion till riksdagen
2017/18:281
av Jan Lindholm (MP)

Rökförbud i riksdagen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att införa ett totalt rökförbud i riksdagens lokaler.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett totalt rökförbud i riksdagens lokaler och tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.

Motivering

Antal som avlider av några utvalda orsaker per år i Sverige:

För var och en som avlider i trafiken dör 40 personer av tobaksbruk. Det kan man inte tro när man ser hur vi fördelar preventiva resurser.

Under socialutskottets studieresa till USA besöktes bland många andra intressanta institut Center for Tobacco Control Research and Education i San Francisco. Där lyssnade vi till doktor Santon Glantz. Han hade läst på om situationen i Sverige och ansåg att den enskilt viktigaste åtgärd vi kan vidta för att nå längre i arbetet med att minimera tobaksanvändning är att göra vårt eget riksdagshus fritt från tobak.

Signalvärdet från makthavare som röker, kör stora bensinslukande bilar, flyger mellan möten och äter med stort koldioxidavtryck är inte obetydligt. För väljarna och medborgarna blir sådana makthavares folkhälsopolitik och klimatpolitik inte trovärdig. Därför är ett totalt rökförbud i riksdagen den starkaste signal som kan sändas om att den politiska bedömningen är att folkhälsomålen kräver att rökning i princip upphör.

Den rökbalkong som finns intill kammarfoajén förpestar kammarfoajén för oss som inte röker. De rökkurer som finns på några ställen i riksdagen skäms jag för när besökare upptäcker dem och frågar om särskilda regler gäller för makthavarna. Riksdagshusen har tillräckligt med ventilationsproblem för att vi ska kunna hävda att det inte är rimligt att därutöver bekosta särskilda ventilationslösningar för att möjliggöra rökning. Det finns därför både praktiska, tekniska och signalpolitiska motiv att föreslå ett totalt förbud mot rökning i riksdagen.

Förslag till beslut

Rimligen förfogar riksdagen själv över beslut om rökförbud skall införas i riksdagen eller inte. Jag kan inte kompetensfördelningen mellan riksdagens styrelse, talmannen och riksdagen själv. Av den anledningen har jag föreslagit tre olika beslutsformuleringar och hoppas att någon av dem skall överensstämma med den kompetensfördelning som kan råda i en sådan här fråga. Mitt förslag är att riksdagen i första hand själv tar ett beslut om totalt rökförbud i andra hand uppdrar åt riksdagens talman att göra det och i sista hand föreslår riksdagens styrelse att besluta om ett totalt rökförbud i riksdagens byggnader.

 

 

Jan Lindholm (MP)