Motion till riksdagen
2017/18:273
av Per-Ingvar Johnsson (C)

Avskaffande av radio- och tv-avgiften


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett avskaffande av radio- och tv-avgiften och hur denna kan ersättas med en public service-avgift på skattsedeln och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det gällande systemet med radio- och tv-avgift får berättigad kritik. Radiotjänst har slutat att påföra avgiften för dem, som har tillgång till tv-sändningar på internet genom dator eller på annat sätt. Andra som har tv-apparat och skulle betala avgift underlåter att anmäla sig och påförs inga avgifter. Det är på detta sätt många som inte betalar någon radio- och tv-avgift.

Det nuvarande systemet med radio- och tv-avgift kräver ett omfattande kontrollsystem och administration av fakturering och betalningar.

Sveriges Television och Sveriges Radio erbjuder alla invånare i landet möjlighet att genom deras sändningar utnyttja ett omfattande utbud av medietjänster. För en välfungerande demokrati och ett bra samhälle är det viktigt att landets invånare får allsidig information om aktuella samhällsfrågor. Den public service och det tv- och radioutbud i övrigt som SVT och SR erbjuder är att betrakta som en mycket viktig samhällsfunktion.

För att ge SVT och SR ett politiskt och ekonomiskt oberoende mot statsmakten finansieras inte SVT och SR över statsbudgeten. Så bör det vara även i fortsättningen.

Det är, som jag ser det, rimligt att alla som har tillgång till SVT:s och SR:s utbud av medietjänster betalar för dessa. Alltså på samma sätt som att invånare betalar över skattsedeln även för samhällstjänster som inte alla utnyttjar eller många endast utnyttjar i obetydlig omfattning.

Jag anser, av de skäl som framförts ovan, att den nuvarande radio- och tv-avgiften snarast ska avskaffas och ersättas med en public service-avgift på skattsedeln. Det skulle kunna ske på motsvarande sätt som begravningsavgiften nu påförs i slutskattsedeln. Medlen kan då gå till medietjänsterna utan att gå genom statens budget.

 

Per-Ingvar Johnsson (C)