Motion till riksdagen
2017/18:2674
av Pål Jonson (M)

Stärkt äganderätt vid skogsbruk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att stärka äganderätten inom skogspolitiken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Grundläggande för all skogsproduktion är äganderätten. Äganderätten är en mänsklig rättighet, som skyddas av både regeringsformen och Europakonventionen. Tack vare vår starka äganderätt, rätten att bruka den mark man äger och principen om frihet under ansvar, har de svenska skogsbrukarna goda möjligheter att driva och utveckla sin verksamhet. Moderaterna vill att de svenska skogsbrukarna fortsatt ska stå starka i den internationella konkurrensen och därför är det viktigt att värna äganderätten. Tyvärr har dock äganderättens omfattning och innebörd blivit föremål för diskussion under senare tid.

Den senaste tidens utveckling gör att det finns anledning att påminna om de stora insatser som Sveriges över 300 000 skogsägare gör för att vi ska ha ett fungerande skogsbruk, en levande landsbygd och en god miljö.

Det finns också exempel där allemansrätten har använts som förevändning för verksamheter som knappast kan anses falla inom ramarna för vad allemansrätten är ämnad för. Bland annat har stora grupper bärplockare slagit läger och i stor skala plockat bär på annans mark. I andra fall har organisationer gjort oönskade inventeringar på annans mark i syfte att sätta stopp för skogsavverkningar. Det finns även exempel där aktörer i turistbranschen använder andras mark i kommersiellt syfte.

En stor risk med sådant beteende är att tilltron till allemansrätten undermineras och att markägare vidtar åtgärder för att försvåra det rörliga friluftslivet.

Allemansrätten är för viktig för att urholkas. Därför finns det skäl att stärka äganderätten.

 

 

Pål Jonson (M)