Motion till riksdagen
2017/18:2505
av Ann-Britt Åsebol (M)

Arbetsterapeuter i elevhälsan i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om arbetsterapeuter i elevhälsan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ämnet arbetsterapi omfattar kunskaper om människors vardagliga aktiviteter och dess relation till delaktighet och hälsa. Inom ämnet arbetsterapi bedrivs grundforskning och tillämpad forskning. Grundforskning i arbetsterapi omfattar hur resurser och begränsningar hos personen och i omgivningen påverkar människors möjlighet till aktivitet, delaktighet och hälsa. Tillämpad forskning i arbetsterapi omfattar hur aktivitetsbaserade hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande insatser kan främja aktivitet och delaktighet samt hälsa.

Så beskriver Sveriges Arbetsterapeuter vad en arbetsterapeut är.

Idag mår många barn i skolan dåligt. Elevhälsan i skolan ska ta hand om allt fler. Eleverna ska ha tillgång till medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpeda­gogiska kompetenser. Elevhälsan kan bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan ska stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål.

För att tillgodose lagens krav och elevernas behov kan arbetsterapeuter göra en stor nytta. De har en speciell kompetens som passar väl in i elevhälsan. Det kan till exempel röra råd och samtal i olika former för att aktivt stödja elever att förändra sina vanor till en mer hälsosamt livsstil vad gäller fysiskt aktivitet, hälsosamma matvanor, riskbruk av alkohol och tobak. Det kan också ge en breddad arbetsmarknad för arbetsterapeuternas kompetens och kunskap. Arbetsterapeuter är en profession som i mycket högre utsträck­ning än idag skulle kunna användas för att förstärka elevhälsan och det behövs i svensk skola.

 

 

Ann-Britt Åsebol (M)