Motion till riksdagen
2017/18:2442
av Per Lodenius (C)

Särskilt råd för Ålandsöverenskommelsen


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inom riksdagen tillsätta ett särskilt råd med ansvar för Ålandsöverenskommelsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ålands status har sin grund i Nationernas Förbunds beslut den 27 juni 1921 om Ålands statstillhörighet och självstyrelse så som det stadgades i den första självstyrelselagen från 1920 och Ålandsöverenskommelsen 1921. Syftet med Ålandsöverenskommelsen är ett skydd för den åländska befolkningens språkliga och kulturella förhållanden och lokala traditioner, en typ av nationalitetsskydd.

 

Ålandsöverenskommelsen tillkom som en garanti för att Sverige och Finland tillsammans ska verka för att de överenskomna förpliktelserna ska uppfyllas. För detta finns ett protokoll daterat den 27 juni 1921 där Sveriges och Finlands representanter medverkat bestyrkt av en medlem från Nationernas förbunds råd.

 

Ålandsöverenskommelsen gäller alltjämt. Det har bekräftats av utrikesminister Margot Wallström till Sveriges riksdag så sent som den 7 oktober 2015. (2015/16:54).

 

För att säkerställa att Ålandsöverenskommelsen efterlevs i praktiken bör Sveriges Riksdag se över om ett särskilt råd bör tillsättas inom riksdagen. Genom detta skulle Sverige än tydligare garantera att Ålandsmodellen också framöver finns kvar och att man fullföljer de förpliktelser man genom Ålandsöverenskommelsen har åtagit sig.

 

Per Lodenius (C)