Motion till riksdagen
2017/18:2434
av Stefan Jakobsson (SD)

Obligatorisk frånvarostatistik med gymnasiebetyget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ska införas en obligatorisk frånvarostatistik som medföljer slutbetyget på gymnasiet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En av de absolut viktigaste orsakerna till att man inte får fortsätta sin provanställning eller dylikt arbete är att man inte uppvisat för sin arbetsgivare att man dyker upp till arbetet och att man gör det i tid.

Därför föreslår jag denna ändring i gymnasieförordningen.

Punkt 4 i 8 kap. 9 § 3 st gymnasieförordningen. Bestämmelsen innebär att eleverna ska få ett utdrag ur betygskatalogen minst två gånger per läsår och att utdraget ska innehålla uppgift om omfattningen av elevens ogiltiga frånvaro under terminen, i de fall det förekommit sådan frånvaro (dvs. i förekommande fall). Bestämmelsen gäller alltså vilka uppgifter som ska anges i utdraget från betygskatalogen, inte examensbeviset.

Ändras till:

Punkt 4 i 8 kap. 9 § 3 st gymnasieförordningen. Bestämmelsen innebär att eleverna ska få ett utdrag ur betygskatalogen minst två gånger per läsår och att utdraget ska innehålla uppgift om omfattningen av elevens ogiltiga frånvaro under terminen. Bestämmelsen gäller alltså vilka uppgifter som ska anges i utdraget från betygskatalogen, inte examensbeviset.

Detta för att arbetsgivaren redan innan anställning kan avgöra om eleven är anställningsbar samt som morot att ta sig till skolan även de dagar som det bär emot.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)