Motion till riksdagen
2017/18:2418
av Lorentz Tovatt (MP)

Väjningsplikt för bilar på alla cykelpassager


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med förslag om att väjningsplikt ska gälla för bilar på samma sätt vid alla cykelpassager och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att cyklingen ska kunna öka krävs regler som är enkla och logiska, både för cyklisterna och bilförarna. Därför bör den så kallade zebralagen gälla även i situationer där det är cyklister som ska passera.

Samhällsvinsterna med en ökad cykling är stora. Lägre utsläpp, en friskare miljö, mindre trängsel, bättre hälsa och god ekonomi kommer som en följd av att fler väljer att gå och cykla istället för att exempelvis ta bilen. Men för att fler ska börja cykla krävs bättre infrastruktur, regelförenklingar och förtydliganden av vissa lagar.

En vanligt förekommande förvirring är vad som gäller vid obevakade övergångsställen samt vad som faktiskt gäller för det som kallas för cykelpassage och det som kallas för cykelöverfart. Vid cykelpassage är det cyklisten som ska väja och vid cykelöverfart är det bilföraren. Otydligheten leder till förvirring och fler olyckor.

Hänsynsreglerna vid cykelpassage borde ändras så att de blir konsekventa oavsett om det gäller korsning eller vägsträcka. I dagsläget ska fordonsförare som svängt i en korsning eller kommer från en cirkulationsplats köra med låg hastighet och lämna cyklande som är ute på eller just ska färdas ut på cykelpassagen tillfälle att passera. Förare har i dessa situationer inte väjningsplikt men ska anpassa sitt körsätt och sin hastighet så att cyklandes passage underlättas. Samma borde gälla oavsett om cykelpassagen är placerad på en vägsträcka eller i anslutning till en korsning. I väntan på att fler kommuner anlägger cykelöverfarter menar vi att det skulle vara positivt för cyklisternas framkomlighet och säkerhet om förare anpassar hastigheten vid cykelpassager. Det ligger också i linje med nollvisionen att fordonsförare anpassar hastigheten vid cykelpassager.

Istället för ett oöverskådligt lapptäcke av regler behövs en tydlig nationell enhetlighet, och den bör vara att det alltid är bilföraren som ska väja.

 

 

Lorentz Tovatt (MP)