Motion till riksdagen
2017/18:235
av Anders Åkesson (C)

Översyn av kraven för taxilegitimation


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över och liberalisera kraven för att skaffa sig en taxiförarlegitimation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ungdomsarbetslösheten ligger i dag på ofattbara 18 procent, en skrämmande hög andel. Ytterligare en utmaning är att antalet arbetslösa är tre gånger högre bland utrikes födda än bland inrikes födda. Landet och befolkningen riskerar att klyvas. När så stora delar av arbetskraften står utan jobb leder det till att många individer hamnar i ett utanförskap. Ett slöseri för både för individer och för samhället.

Det finns allt för många hinder för att utrikes födda ska kunna ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Glädjande nog finns det då branscher och yrken som fungerar som en viktig inkörsport med instegsjobb till det svenska samhället. En av dessa är taxibranschen där över 45 procent av alla förvärvsarbetande är utrikes födda. Branschen skulle kunna bidra med mer. Tre åtgärder behöver vidtas för att fler människor ska kunna bryta utanförskapet.

1 Slopa kravet på körkort i två år för att bli taxiförare

Taxiföretag i hela landet skriker efter fler förare. Samtidigt hindras utrikes födda från att snabbt komma in i taxiföraryrket på grund av ett stelbent krav om att ha haft svenskt körkort i två för att få taxiförarlegitimation. Om spärrtiden slopas kan taxiföretagen anställa utrikes födda direkt och utbilda dem med taxiförarlegitimation.

2 Sänk ålderskravet för taxiförare till 19 år

Unga arbetslösa som vill bli taxiförare ges inte möjlighet att arbeta som det innan de fyllt 21 år. Konsekvensen är att många av dem tvingas välja mellan arbetslöshet eller svarta jobb med svagt arbetsskydd och obefintliga försäkringar.

3 Slopa kravet på bussförarkompetens för taxiutbildning i gymnasieskolan

I dag medger Taxitrafiklagen (2012:211) ett lägre ålderskrav på 18 år under förutsättning att personen, inom gymnasieskolan eller motsvarande utbildning, förvärvat grundläggande yrkeskompetens för fordon som kräver förarbehörigheten D eller DE.

Att den som avser att utbilda sig till taxiförare först måste utbilda sig till bussförare är anmärkningsvärt och något som behöver ändras. En rimlig ordning torde vara att den som fyllt 18 år och har förvärvat yrkeskompetens för taxiförare, inom gymnasieskolan eller motsvarande utbildning, ska ges möjlighet att genomföra Trafikverkets prov för taxiförarlegitimation.

 

Anders Åkesson (C)