Motion till riksdagen
2017/18:2347
av Boriana Åberg (M)

Bilmålvakter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om delning av information i syfte att komma åt fordon som är registrerade på bilmålvakter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Problemet med så kallade bilmålvakter är fortsatt stort, trots den lagskärpning som gjordes 2014. En bilmålvakt är en person utan några ekonomiska medel, som står registrerad som ägare till hundratals, ibland till och med tusentals bilar. Dessa bilar, som oftast är oskattade, oförsäkrade, och även obesiktigade, hyrs ut. Den som hyr bilen behöver varken betala skatter, parkeringsböter eller andra kostnader förknippade med bilen. Alla fakturor och krav skickas till målvakten. För besväret får målvakten en summa pengar av den riktiga ägaren.

Målvakten har i regel alltid stora skulder hos kronofogden. Att använda sig av bilmålvakter handlar i grund och botten om ett utnyttjande av redan utsatta och djupt skuldsatta människor, och gör det ännu svårare för dem att ta sig ur sin besvärliga situation.

Den lag som trädde i kraft den 1 juli 2014 gör det möjligt att beslagta en felparkerad bil om bilens ägare totalt på sina fordon har obetalda parkeringsböter på över 5 000 kronor. Dock är det tyvärr bara polisen som har tillgång till informationen om det aktuella skuldsaldot för ägaren av en felparkerad bil. Dessutom är det inte tillåtet att beslagta en bil om den inte är felparkerad vilket ytterligare försvårar situationen. För att komma åt problemet med bilmålvakter, och personerna som väljer att utnyttja dem, borde det därför vara möjligt även för parkeringsvakter att enkelt kunna ta del av denna information. Det bör även vara möjligt att beslagta en bil med obetalda skulder trots att den inte är felparkerad.

 

 

Boriana Åberg (M)