Motion till riksdagen
2017/18:232
av Solveig Zander (C)

Personer med sjukersättning ska få lön


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att erhålla lön samtidigt som man uppbär sjukersättning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Personer med funktionsvariation som innebär att man har en funktionsnedsättning som omöjliggör arbete har rätt till aktivitetsersättning eller sjukersättning. Är man under 30 år är det aktivitetsersättning som betalas och är man över 30 och upp t o m 64 år är det sjukersättning som gäller. Personer med diagnoser som innebär att man är arbetsoförmögen följs upp med jämna mellanrum exempelvis vart tredje år. Men har man den höga graden av funktionsvariation är sannolikheten att man återfår en arbetsförmåga mycket liten.

För många av ungdomarna, d v s under 30 år, som flyttar hemifrån, bor i gruppboenden eller liknande ges möjlighet till sysselsättning. Kommunerna kallar det för ”daglig verksamhet” och det utgår en mycket liten summa pengar. I dagsläget är det flitpeng på under tian. Det är med andra ord en verksamhet som är påhittad, men den bryter av vardagen. Inte allt för sällan fungerar inte kontinuiteten i sysselsättningen, då det alltid händer något med deltagarna. Den dagliga verksamheten precis som boendet bekostas oftast av kommunerna. Men man kan också ha privata vårdgivare.

Hittar man en arbetsgivare som är socialt inriktad och tror på att ungdomarna kan klara sig själva kan det bli en varaktig verksamhet. Momenten man utför är exakt lika och till slut lär man sig exakt hur man ska göra och i vilka lägen. Det innebär att om det är en privat arbetsgivare vill den visa sin uppskattning till den person som gör ett bra jobb. Personen utför ett jobb som tar mycket, mycket lång tid. Men gjordes inte arbetsmomentet skulle någon av den ordinarie personalen vara tvungen att utföra sysslan.

Beskrivningen ovan visar att funktionsavvikelsen är livslång, sätter stora begränsningar och medför att personen inte kan ha ett riktigt arbete. Men om personen faktiskt gör en insats (trots oregelbunden och lång tid) och företaget är berett att ge en lön för det arbete som utförs, måste det vara godkänt. Men får man en summa pengar då betraktas det som lön och personen kan straffas.

Det är hög tid att tillåta löneliknande utbetalningar till personer som man som företagare uppskattar. Alla mår bättre av social gemenskap och positiv uppskattning. Regeringen bör se över förslaget och kunna sätta en guldkant på tillvaron för personer med funktionsvariationer. För det är inte skattpengar som försvinner, det är privata medel från ett privat bolag.

 

Solveig Zander (C)