Motion till riksdagen
2017/18:2278
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Tillåt privata lantmätare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillåta privata lantmätare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan bildandet 1974 har det centrala och statliga Lantmäteriet monopol på att bland annat ansvara för fastighetsindelningen och fastighetsregistret i Sverige. Samhällsbygget och framväxten av nya bostäder är helt beroende av ett fungerande lantmäteri där skickliga medarbetare har möjlighet att behandla komplexa projekt inom bostäder och infrastruktur där nya gränser och indelningar av fastigheter ska klargöras och fastställas. De senaste åren har dock det statliga monopolet bidragit till försämrad effektivitet, långa handläggningstider och ökade kostnader. Inte minst de allt längre handläggningstiderna, idag ligger den genomsnittliga handläggningstiden för ärenden som kommer in till Lantmäteriet på närmare 48 veckor, hämmar bostadsbyggandet.

Det statliga monopolet försvårar därtill nyproduktion, fastighetsindelning och leder till ineffektivitet. Att konkurrensutsätta Lantmäteriet, likt man redan har gjort i Danmark, kan öppna upp för en snabbare handläggningsprocess, lägre priser och en möjlighet till ökat bostadsbyggande. I Danmark har man idag ett välfungerande system där man tillåter privata lantmätare att göra det arbete som äger rum innan själva förrättningsbeslutet sker. Däremot sker fortsatt registreringen av de nya gränserna och fastighetsbildningen i sig av den statliga tillsynsmyndigheten vilket säkerställer säkra och korrekta gränsdragningar mellan såväl grannar, tomter och fastigheter. En reformerad fastighetsbildningsprocess i Sverige via en konkurrensutsatt lantmäteriverksamhet ökar möjligheterna till nya bostäder och snabbare processer. Regeringen bör därför ta initiativ till att se över Lantmäteriets monopolställning med sikte på att tillåta privata lantmätare.

 

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)