Motion till riksdagen
2017/18:2208
av Hans Hoff (S)

Lönesättning i statliga bolag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lönesättning i statliga bolag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lönenivåer för chefer inom statliga bolag når ofta orimliga nivåer. Högst löner har de delstatliga bolagen. Istället för att bolagen på egen hand sätter lönerna borde staten arbeta fram riktlinjer där statsministerns ersättning görs till utgångspunkt.

Regeringen beslutade den 22 december 2016 om nya riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för ledande befattningshavare i bolag med statligt ägande. Riktlinjerna ersätter de tidigare riktlinjerna som beslutades 2009. De nya riktlinjerna fastslår bland annat att styrelserna ska försäkra sig om att den totala ersättningen är rimlig och väl avvägd. Den ska även vara konkurrenskraftig, takbestämd och ändamålsenlig samt bidra till en god etik och företagskultur. Den ska inte vara löneledande utan präglas av måttfullhet.

Riktlinjerna gör dock ingen jämförelse med statsministerns ersättning. I övriga delar av den statliga förvaltningen tar ledande befattningshavares lön och förmåner sin utgångspunkt i vilket ansvar och arbetsbelastning denne har, jämfört mot regeringschefens ersättning. Det bör övervägas om dessa regler också skulle kunna tillämpas på ledande befattningshavare i statliga bolag.

 

 

Hans Hoff (S)