Motion till riksdagen
2017/18:2129
av Patrick Reslow (-)

Gårdsförsäljning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av lokalt producerade alkoholhaltiga drycker i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under det senaste decenniet har antalet vingårdar och bryggerier ökat kraftigt, likaså antalet tillstånd för att producera alkoholhaltiga drycker. Detta innebär sysselsättning och tillväxt. Inte minst i Skåne finns ett flertal gårdar där lokalt producerade viner framställs och som lockar turister till att studera tillverkningsprocessen. Men den som vill köpa med sig en låda av vinet som produceras på den besökta gården går bet. Då får det tas till andra knep, som t.ex. att beställa vinerna via Danmark och få dem levererade hem till sig. Ett otympligt och olämpligt system.

Idag råder detaljhandelsmonopol vad avser alkoholhaltiga drycker. Endast Systembolaget får, med hänvisning till folkhälsan, sälja alkohol i butik. Detta har också varit anledningen till att gårdsförsäljning inte tillåtits. Tidigare regeringar har menat att monopolet skulle ifrågasättas, inte minst från EU, i det fall gårdsförsäljning blev tillåten, detta trots att det finns andra EU-länder med monopol – Finland – som tillåter gårdsförsäljning. Dessutom har beskeden från EU varit tydliga: en begränsad och reglerad försäljning i ett land där ett statligt monopol i övrigt står för försäljningen strider inte mot EU-rätten.

Gårdsförsäljning skulle ha gynnsamma effekter såväl på turismen som på den nya näringsgren som vinproducerande gårdar, bryggerier och destillerier utgör. Det skulle knappast vara ett hot mot Systembolagets ställning på marknaden, utan istället ses som en möjlighet för dessa producenter att likt sina kollegor i andra länder även sälja det som produceras. Just därför bör gårdsförsäljning av lokalt producerade alkoholhaltiga drycker tillåtas i Sverige.

 

 

Patrick Reslow (-)