Motion till riksdagen
2017/18:2127
av Thomas Finnborg och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Åtgärder mot gängkriminalitet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av tillräckligt många poliser och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att ta fram en handlingsplan för att trygga personalförsörjningen inom polisen och andra yrkeskategorier som verkar i utsatta områden och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skärpa straffen för attacker mot blåljuspersonal och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagstiftningen och möjligheten att införa jourdomstolar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har idag en trygghetskris. Poliserna är för få, utredningsresultaten är lägre än på mycket länge och brottsligheten breder ut sig i samhället med ökad otrygghet som följd. Det finns idag områden i Sverige där kriminella gäng har tagit över och sätter reglerna för vad som gäller. Utvecklingen är oroande och behöver brytas omgående.

I juni i år presenterade polisen en nationell lägesbild om utsatta områden i Sverige. Rapporten var en dyster läsning. I rapporten beskrivs 61 problemområden i landet, varav 23 klassas som särskilt utsatta och där läget kan beskrivas som akut. I rapporten konstateras det också att samhället inte är rustat för att hantera det stora antalet kriminella aktörer som vuxit fram i de utsatta områdena de senaste åren. Totalt uppskattas det idag röra sig om runt 200 kriminella nätverk och över 5 000 kriminella personer.

Skjutningar, öppen narkotikahandel, inbrott, stenkastning mot blåljuspersonal och hot och våld mot vittnen har blivit vardag i många av dessa utsatta områden. Det har gått så långt att många erfarna poliser väljer bort att jobba i vissa områden och den här typen av parallellsamhällen får aldrig accepteras.

För att vända utvecklingen med ökad otrygghet och bristande lag och ordning krävs det många olika typer av åtgärder och att jobba på flera fronter samtidigt. Det förebyggande arbetet är här oerhört viktigt för att långsiktigt bryta utanförskap och brottslighet. Jobb, skola och kvalificerat socialt arbete är avgörande men samhället behöver också markera med kraft när brottsligheten redan är ett faktum.

Alla invånare ska kunna leva ett tryggt liv oavsett var i landet man bor och för att stävja den pågående gängkriminaliteten i utsatta områden behöver några åtgärder omgående komma på plats. Polisens närvaro i dessa områden behöver öka och för att klara det behövs fler poliser. Kopplat till fler poliser behövs också en handlingsplan för att trygga personalförsörjningen framåt när det gäller polis, socialtjänst och annan personal som är verksamma i utsatta områden. Straffen för attacker med våld och hot mot blåljuspersonal måste också skärpas. Lagstiftningen behöver även ses över så att det kan bli möjligt för rättsväsendet att snabbt kunna lagföra brott. Genom att införa så kallade jourdomstolar får den som ägnar sig åt kriminalitet en snabb återkoppling samtidigt som det borde kunna ha en stor effekt både när det gäller att förebygga och bekämpa brott.

 

 

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)