Motion till riksdagen
2017/18:200
av Ola Johansson (C)

Förenklad delning av patientinformation


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda myndigheters möjlighet att dela journaler och patientinformation utan särskilt samtycke från vårdtagaren och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sekretesslagstiftningen förhindrar idag olika myndigheter att ta del av varandras dokumentation kring en patient/vårdtagare utan skriftligt samtycke. Vård- och omsorgssektorn är ett exempel där detta kan äventyra patientsäkerheten. Lagstiftningen förhindrar också att olika myndigheter använder sig av en gemensam patientjournal. Utvecklingen inom vård och omsorg går mycket fort och samverkan mellan region/landsting och kommun är stor och förväntas öka ytterligare genom utveckling av digitalisering inom vården. Denna är till gagn såväl för patienter som för samhällsekonomin. Det förekommer dagligen misstag och merarbete på grund av att kommunens personal inte har tillgång till patientjournal från sjukvården inom landsting/region liksom omvänt. Läkemedelslistor är ett exempel på detta. Lagstiftningen idag tillåter dock att informationen delas via fax eller pappersutskrifter. Denna hantering får anses otidsenlig 2017/18.

Utan särskilt samtycke från patient/vårdtagare kan detta parallellarbete ha betydelse för korrekt behandling och omvårdnad av patienter/vårdtagare som är i kontakt med flera myndigheter. Med hänsyn tagen till personlig integritet och IT-säkerhet borde en förenklad möjlighet att dela patientinformation och journaler utan patientens medgivande utredas.

 

Ola Johansson (C)