Motion till riksdagen
2017/18:1980
av Sten Bergheden (M)

Tidsbegränsade vapenlicenser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ta bort alla tidsbegränsningar av vapenlicenser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Innan någon blir beviljad en vapenlicens för ett vapen avsett för sportskytte krävs en utbildning med godkända prov, krav på godkänd förvaring, intyg från en skytteförening och slutligen gör polisen en bedömning om personens lämplighet för att få licens. För att skytten sedan ska få behålla sin licens ställs även krav på att han eller hon ska vara aktiv. Det innebär att kontrollen av skyttar är mer än tillräcklig.

En person med flera sportskyttevapen måste i dagsläget med jämna mellanrum ansöka om ny licens för varje enskilt vapen vilket skapar onödigt arbete för polisen. Det vore bättre att man vart femte år som sportskytt skickade in en bekräftelse och intyg på att man är aktiv och att sportskytteföreningen tillstyrker detta, vilket skulle ta bort behovet av en ny licensansökan för varje vapen. Att ha tidsbegränsade vapenlicenser som måste förnyas vart femte år innebär endast extra arbete för en redan ansträngd polismyndighet.

 

 

Sten Bergheden (M)