Motion till riksdagen
2017/18:1964
av Carl-Oskar Bohlin och Jesper Skalberg Karlsson (båda M)

Kilometerskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kilometerskatt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stefan Löfven gick till val på att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 men hans regering för en politik i rak motsats till det löftet. I årets budgetproposition höjs skatten på jobb och utbildning samtidigt som regeringen straffbeskattar avstånd och transporter. Det är ett hårt slag mot Sveriges landsbygd när både bensin- och dieselskatten höjs samtidigt som regeringen är på väg att införa flygskatt och inte utesluter kilometerskatt. Straffskatter som slår mot jobb och tillväxt är inte acceptabelt. Därför säger vi nej till regeringens planer på att införa en flyg- och kilometerskatt. 

Regeringen ger med ena handen och tar med den andra. Stefan Löfven framställer sig som alla goda gåvors givare men notan för alla regeringens nya bidrag och satsningar skickar han direkt till Sveriges löntagare och företagare.

Det är uppenbart att Miljöpartiets tillväxtfientliga politik får ett allt större genomslag i regeringen. Ingenstans i budgeten nämns exempelvis nödvändiga förstärkningar av vägnätet för att kunna tillåta tyngre lastbilar. I stället ska lastbilar åläggas en kilometerskatt vilket slår mot landets 63 000 lastbilschaufförer och höjer transportkostnaderna för exempelvis skogsindustrin. Stora Enso har räknat ut att 25 000 arbetstillfällen riskeras bara i skogsindustrin och svenskt skogsbruk om en kilometerskatt införs.

Stefan Löfven lyssnar varken på oss, branschen eller alla de människor vars transporter och varor riskerar att bli dyrare. I stället präglas regeringens politik av Socialdemokraternas förkärlek för att beskatta arbete och Miljöpartiets vilja att straffbeskatta alla transporter på gummihjul. Det senare illustreras av den miljöpartistiska ordföranden i trafikutskottet Karin Svensson Smiths förslag om att helt förbjuda fossila bränslen och införa en särskild skatt på parkerade bilar.

 

 

Carl-Oskar Bohlin (M)

Jesper Skalberg Karlsson (M)