Motion till riksdagen
2017/18:1961
av Lars Beckman (M)

Tjänstemannaansvaret


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tjänstemannaansvaret och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tjänstemannaansvaret avskaffades år 1974. Innan dess kunde fel och försummelser leda till att ansvariga dömdes för tjänstefel. ”Uppdrag granskning” och andra granskande media har avslöjat den ena efter den andra myndigheten där tjänstemannaansvaret har brustit. Om vi får ett samhälle där vi inte fullt ut litar på offentliga tjänstemän och myndighetsutövare så urholkas den sociala tilliten.

Medborgarna behöver känna trygghet i att offentliga myndighetsutövare som begår fel i tjänsten får ta sitt ansvar. Det sänder fel signaler om fel begångna i tjänsten inte får några konsekvenser.

I dagsläget finns ett politikerförakt som har ökat och tilltagit under åren, på grund av att tjänstemannaansvaret tagits bort. Det finns således i dagsläget ingen att avkräva ansvar av när saker och ting går fel. Den här sommarens olika händelser har visat att det är av yttersta vikt att tjänstemannaansvaret återinförs igen i Sverige.

Regeringen bör göra en översyn om hur tjänstemannaansvaret kan införas inom statliga, regionala och kommunala verksamheter.

 

 

Lars Beckman (M)