Motion till riksdagen
2017/18:1923
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Vasallen AB


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att sälja eller avveckla Vasallen AB och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vasallen AB är ett helägt statligt aktiebolag som är verksamt på den svenska fastighetsmarknaden. Sedan 1997 har bolaget varit operativt och arbetat med fastighetsutveckling. Verksamheten är fokuserad till att äga, omvandla, förvalta och utveckla regementen som Försvarsmakten beslutat att sluta vidmakthålla. Bolaget har sedan starten förvärvat 24 tidigare försvarsanläggningar, varav merparten är sålda.

Vasallen AB är en statlig aktör som agerar på en privat marknad. Det är i sig skäl för eftertanke, eftersom att staten inte bör ha en långtgående närvaro på privata marknader där det inte finns särskilda skäl. Man kan argumentera för att fastighetsmarknaden har vissa brister i dagsläget, men det löses knappast av att staten agerar marknadsaktör.

Vasallen AB har dock skötts på ett i huvudsak marknadsmässigt sätt. Efter att riksdagen antagit en ny hållning angående det svenska försvaret har antalet försvarsnedläggningar minskat. Vasallen AB har därför påbörjat en avveckling av bolaget genom att sälja merparten av tillgångarna. Man har dock kvar verksamhet på ett antal före detta garnisonsorter.

Tiden är kommen för att avsluta statens engagemang i Vasallen AB. Därför bör man se över möjligheten att sälja eller avveckla bolaget. En sådan förbehållslös undersökning bör ge svar på huruvida det är önskvärt att de kvarvarande fastigheterna säljs på den öppna marknaden eller bör gå upp i Fortifikationsverket. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)