Motion till riksdagen
2017/18:1861
av Per-Ingvar Johnsson (C)

Åtgärder för att rädda sandstränder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att metoden med sandsugning och återföring av sand till sandstränder ska få tillämpas av kommuner och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska ge länsstyrelserna i län som berörs av stranderosion i uppdrag att utfärda generella riktlinjer för sandsugning och återfyllnad av sand och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många sandstränder i Skåne och i andra delar av södra Sverige utsätts för erosion som medför att stora delar av sanden försvinner ut i havet. Sandstränderna är en viktig förutsättning för turismen, friluftslivet och idrotten i många kommuner. Ibland kan skadorna bli så stora att även infrastruktur och hus skadas. Jag anser det därför viktigt att kommunerna, utan långvarig tillståndsprövning av andra myndigheter, själva eller genom andra kan genomföra sandsugning och återfyllning av sand på stränder.

För att inte orsaka stranderosion är det enligt gammal erfarenhet viktigt att där det finns strandråg vara rädd om den, eftersom den hjälper till att hålla samman sanden. På många ställen har under de senaste årtiondena genom schaktning, byggnation och oförsiktig strandstädning strandrågen tagits bort eller försvunnit. Sådd eller återplantering av strandråg borde vara ett krav om strandråg tagits bort eller skadats, för att förebygga och minska stranderosionen.

Sandsugning och återfyllnad av sand framstår, grundat på erfarenheter i Sverige och utomlands, som den bästa metoden för att återställa skadade sandstränder. Metoder med stenfyllning och pirar ut i havet har inte varit framgångsrika. Vid sandsugning måste dock havsområden som är viktiga för fiskens fortplantning och för fisket beaktas och skyddas.

Vissa kommuner i Skåne har erfarenhet av att det med nuvarande regler tar lång tid att få tillstånd för sandsugning och sandåterfyllnad. Regeringen bör därför ge uppdrag åt länsstyrelserna i län som berörs av stranderosion att utfärda generella riktlinjer för hur och var sandsugning och återfyllnad av sand på stränder ska få användas av kommunerna. Detta för att tillstånd inte ska behöva sökas vid varje tillfälle när stränder skadats genom erosion.

 

 

Per-Ingvar Johnsson (C)