Motion till riksdagen
2017/18:1853
av Maria Strömkvist m.fl. (S)

Det toleranta samhället behöver skyddas


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagen om hets mot folkgrupp och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trots att FN:s rasdiskrimineringskonvention (CERD) började gälla i Sverige redan år 1971 följer vi fortfarande inte konventionen fullt ut. I konventionen står att konventionsstaterna fördömer all propaganda och alla organisationer som grundar sig på föreställningar eller teorier om att någon ras eller persongrupp av viss hudfärg eller visst etniskt ursprung skulle vara överlägsen någon annan grupp.

Grupper som försöker rättfärdiga eller främja rashat och diskriminering i någon form ska också förbjudas. Idag ser vi hur fundamentalistiska och nazistiska organisationer tar mer plats och utövar kränkningar och våld. De utnyttjar vårt samhälles tolerans och öppenhet. Men vår öppenhet och tolerans måste skyddas mot dessa krafter.

Det är troligtvis svårt att förbjuda odemokratiska och rasistiska organisationer med nuvarande lagstiftning i Sverige. Vi måste därför skapa en effektiv lagstiftning mot hets mot folkgrupp utan att komma i konflikt med mötes-, demonstrations- och yttrandefriheten. En översyn av lagen om hets mot folkgrupp är därför av högsta vikt för vårt öppna och toleranta samhälle.

 

 

Maria Strömkvist (S)

 

Patrik Engström (S)

Roza Güclü Hedin (S)

Marie Olsson (S)