Motion till riksdagen
2017/18:1852
av Caroline Helmersson Olsson m.fl. (S)

Matlänet Sörmland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om matlänet Sörmland och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svensk mat skapar jobb och hållbar tillväxt och värden för hela samhället. Förutom att möta efterfrågan på livsmedel får vi exempelvis öppna landskap och en levande landsbygd. Konsumenterna ska ha ett högt förtroende för landets livsmedel och kunna göra medvetna och hållbara val.

Intresset för mat och dryck, ekologiskt och närodlat, är större än någonsin, inte minst i matregionen Sörmland. För att tillgodose konsumenternas behov och utveckla matbranschen jobbar länets mataktörer hårt. Ständiga diskussioner förs, nya mötesplatser skapas, utbildningar och samarbeten utvecklas. I Sörmland finns konceptet ”Stolt mat i Sörmland” med syftet att inspirera och aktivera alla som ser mat som en viktig utvecklingskraft för länet. Omsättningen är redan över 6 miljarder i de över 3 300 sörmländska företag som arbetar med mat från jord till bord, och inom länet sysselsätter branschen fler än 11 000 personer. Det som kännetecknar de sörmländska mataktörernas framgång är arbetet för hållbar matutveckling, samarbete och samverkan – där man unnar varandra framgång, kvalitet och att man arbetar för framtiden i samtiden.

I Sörmlands kommuner och landsting sker ambitiösa satsningar för att såväl öka andelen närodlad mat som erbjuda mat lagad från grunden. Den offentliga måltiden i Sörmland är redan Sverigebäst på ekologiska inköp.

Att använda mat och gastronomi som utvecklingskraft genom att ta fasta på Sörmlands förutsättningar skapar en unik profil där mat och gastronomi är en naturlig del för att addera värden till företagens produkter och tjänster. Sörmländska matupplevelser har också fått priser och uppmärksammats positivt i många olika sammanhang. Tillgången till en stor närmarknad för länet, där man når närmare 4 miljoner människor i Stockholm och Mälarregionen, skapar goda förutsättningar och har dessutom stor utvecklingspotential. Genom att utveckla och hylla den sörmländska matkulturen ökar efterfrågan och då också framgången.

Måltidsupplevelser ses som en del av besöksnäringen i Sverige och har goda utvecklingsmöjligheter. Omkring en tredjedel av det som utländska besökare spenderar i landet går till inköp av livsmedel, mat och dryck i butiker, restauranger, caféer och liknande. Besöksnäringens unika förutsättning är att den bygger på platsbunden konsumtion där produkt, miljö och kultur samspelar. Bilden av Sverige som livsmedelsproducerande land är fortfarande relativt svag. Dock har bilden av Sverige som en attraktiv destination för måltidsupplevelser stärkts. Vi ser ett ökat intresse för matkulturer, råvaror, historia, ursprung och måltidens roll, vilket är en viktig grund för måltiden. Det är ett intresse som bör tillvaratas och vårdas.

Kompetensförsörjningen är en av branschens största utmaningar. Det finns stora rekryteringsbehov. Behoven av relevanta och attraktiva utbildningar, fler vägar in i branschen samt bättre möjligheter till validering av utländsk examen kan inte nog understrykas.

 

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

 

Fredrik Olovsson (S)

Hans Ekström (S)